Kasze to kopalnia witamin i cennych minerałów, dlatego powinny znaleźć się one w diecie każdego kto dba o zdrowie.

Kasza gryczana

Jak wiadomo jest najzdrowsza. Zawiera najwięcej minerałów, na przykład jest bogata w: magnez, kwas foliowy, potas i cynk. Co ważne nie zawiera glutenu. Otrzymuje się ją z gryki, zawiera dużo błonnika roślinnego który poprawia pracę jelit. Jedzenie kaszy gryczanej wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby i rozgrzewa. Świetnie sprawdza się podczas zimowych mroźnych dni.

Kasza jęczmienna

Również zawiera dużo błonnika, który stymuluje pracę jelit. Oprócz tego jest moczopędna, odświeża i dobrze działa w gorące dni. Dobrze obniża gorączkę i pomaga w leczeniu kataru.

 

Płatki owsiane

Robi się jej z owsa, który wzmacnia organizm i rozgrzewa w zimne dni. Płatki owsiane są szczególnie zdrowe, wzmacniają, działają przeciwbiegunkowo i daje dużo energii, szczególnie gdy je się je na śniadanie. Co więcej, zawierają substancje pomagające walczyć z depresją. Dlatego należy je jeść na jesieni i w zimę, kiedy to łatwo można popaść w zły nastrój.

Kasza jaglana

Ma najwięcej zaraz po kaszy gryczanej cennych składników odżywczych i minerałów. Zawiera lecytynę poprawiającą pamięć i krzemionkę, która świetnie działa na stawy, włosy i paznokcie. Oprócz tego bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, potas, fosfor i żelazo. Jako jedyna ze wszystkich kasz ma alkaiczny odczyn. Poprawia odporność i ochładza organizm, dlatego warto ją jeść podczas gorączki. Świetnie działa na wszystkie dolegliwości żołądkowe i pomaga przy chorobie nowotworowej. 

 

Kasza kukurydziana

Robi się ją z oczyszczonych ziaren kukurydzy. Zawiera białko, jednak nie jest ono bardzo wartościowe. Oprócz tego bogata jest w błonnik oraz witaminy z grupy B. Zalecana jest osobą które mają problem z alergią, jedzeniem i zdrowiem.

Kasza pszenna (kuskus i manna)

Pozyskiwana jest z pszenicy durum. Jest lekko strawna, sycąca i z pewnością lepiej zasmakuje dzieciom niż gryczana czy inna kasza.