Składniki:
Naleśniki:
- 2 jaja
- szczypta soli
- 320 g mąki
- 300 ml mleka
- ok. 300 ml wody
- olej do smażenia
Farsz:
- 500 g mielonego surowego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5 łyżek zarodków pszennych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- majeranek i bazylia do smaku
- 2 łyżki oleju
Do panierowania:
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- otręby pszenne do panierowania
Przygotowanie:
Naleśniki:
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać mąkę i mleko, dokładnie wymieszać, dodawać wody ciągle mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji. Ciasto powinno być lejące leż nie rzadkie. Naleśniki usmażyć na lekko natłuszczonej patelni na złoty kolor.
Farsz:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni aż cebula się zeszkli, dodać. Dodać mięso i wszystko razem przesmażyć. Masę przełożyć do miski, wystudzić, dodać jajko, zarodki i przyprawy, dobrze wymieszać.
Zobacz też przepis na wegańskie kotlety z kapustą i grzybami.
Wypróbuj też ten przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Komentarze