Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 320 g mąki
  • 300 ml mleka
  • ok. 300 ml wody
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 500 g mielonego surowego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek zarodków pszennych
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • majeranek i bazylia do smaku
  • 2 łyżki oleju

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • otręby pszenne do panierowania


Przygotowanie:

Naleśniki:
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać mąkę i mleko, dokładnie wymieszać, dodawać wody ciągle mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji. Ciasto powinno być lejące leż nie rzadkie. Naleśniki usmażyć na lekko natłuszczonej patelni na złoty kolor.

Farsz:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni aż cebula się zeszkli, dodać. Dodać mięso i wszystko razem przesmażyć. Masę przełożyć do miski, wystudzić, dodać jajko, zarodki i przyprawy, dobrze wymieszać.
 

Zobacz też przepis na wegańskie kotlety z kapustą i grzybami.

Wypróbuj też ten przepis na krokiety z kapustą i grzybami