Jeśli chodzi o koktajle warzywne, idealnie sprawdzą się nowalijki, czyli świeże wiosenne warzywa. Pierwsze buraczki, rzodkiewki, ogórki czy marchew będą smacznym i zdrowym składnikiem do przygotowania odżywczego koktajlu. Warto też dodawać ulubione przyprawy i zioła, które wzbogacą smak oraz pestki lub płatki zbożowe, które dostarczą składników odżywczych.
Często takie koktajle przypominają chłodnik, więc sprawdzą się nie tylko jako napój czy przekąska, ale i alternatywa dla zupy.
Przepisy na koktajle warzywne:
Koktajl z burakami
Kroimy botwinkę i gotujemy ją w małej ilości wody. Miksujemy ją z jogurtem, posiekanym koperkiem, dodajemy otręby pszenne. Doprawiamy do smaku.
Koktajl z ogórkami
Kefir lub zsiadłe mleko mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy posiekane ogórki. Możemy tylko wymieszać składniki, lub zmiksować je za pomocą blendera. Dodajemy posiekany koperek oraz natkę, posiekaną rzodkiewkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Koktajl buraczano-ogórkowy
Pokrojone ogórki miksujemy z kwasem buraczanym i posiekanym czosnkiem. Dodajemy posiekany koperek, dodajemy sól do smaku.
Na gęstą masę miksujemy świeży szpinak, kiełki rzeżuchy i lucerny, sok z cytryny, suszone daktyle, miód i wiórki kokosowe. W razie potrzeby dodajemy wodę, by napój nie był zbyt gęsty.
Koktajl marchewkowo-pomidorowy
Sok z marchwi i sok pomidorowy (najlepiej świeże) łączymy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i płatkami owsianymi. Dekorujemy gałązką koperku lub natką pietruszki.
Komentarze