W Wagamamie dania wegetariańskie (yasai z japońskiego) są bardzo popularne, toteż stanowią 1/3 całego menu. Znajdziemy tam warzywne zupy ramen z tofu i wodorostami, wegetariańskie makarony soba (z warzywami i sosem sojowym), dania z ryżem (yasai cha han) a także pyszne, zdrowe przystawki.

 

Zdrowie w kuchni japońskiej

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. To zasługa świeżych warzyw, które podaje się "na chrupko", lekko podgotowane lub podsmażone, w żadnym wypadku rozgotowne. Najczęściej używane warzywa to kiełki sojowe, papryka, grzyby, kapusta pekińska i pak choi, cebula, por, szczypior, marchew, bakłażan i cukinia, groszek cukrowy... a także edameme...

Tofu

Tofu, czyli twarożek sojowy powstały z mleka sojowego to idealny główny składnik dań wegetariańskich - jest mało kaloryczny a przy tym jest bogatym źródłem białka. To tradycyjny składnik kuchni orientalnej, który bardzo dobrze znosi wysoką temperaturę. Tofu można zatem pokroić na duże kostki i smażyć w głębokim oleju, podgrzewać na płycie grzewczej teppan, smażyć na woku czy dodać do zupy.

Edamame to włochata młoda, lekko niedojrzała soja, która stanowi przystawkę samą w sobie lub element potrawy. Edamame to niedojrzałe strąki soi, które są niezykle popularne w Japoni, Chinach i na Hawajach. Zjada się je, wysysając ziarna ze strąków posypane solą lub solą z chilli. Fasola edamame jest bardzo bogata w węglowodany i białka a także w kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe i mikroelementy, a zwłaszcza kwas foliowy, mangan i witaminę K, odpowiedzialną za ochronę przed nowotworem. Samo zdrowie! Edamame można także mrozić i w takiej formie najcz%C