Kupując kukurydzę pamiętajmy, że najlepiej przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia. Po zbiorach zawarty w niej cukier szybko zamienia się w skrobię, a tym samym znacznie traci smak.

 Kukurydza w 100 gramach zawiera 364 kcal. Warzywo to jest ponadto bogate witaminę A1 oraz w minerały takie jak fosfor i magnez

 

Jak ugotować kukurydzę?

Aby przyrządzić smaczną kukurydzę, trzeba przede wszystkim kupić odpowiednie kolby. W sklepie zwracajmy uwagę na to, aby nie były one stare i twarde, ale jasnożółte i miękkie (dobrze, gdy są zapakowane w folię – wtedy mamy pewność, że nie będą suche).

Oczyszczone z liści i umyte wkładamy do wrzątku i gotujemy aż do miękkości. Do wody dobrze jest dodać odrobinę cukru – 1 łyżeczka na 2 l wody.

Pod żadnym pozorem nie sólmy wody – w osolonym wrzątku kukurydza stwardnieje. Jeśli gotując dodasz trochę soku z cytryny, ziarna zachowają złoty kolor.

Innym sposobem na przyrządzenie tego warzywa jest grillowanie. Kukurydzę owinięta w folię aluminiową kładziemy na ruszt na około 20-25 minut (w między czasie ją sprawdzajmy – prędkość przyrządzenia zależy od intensywności grillowania). Kukurydzę podajemy z masłem i z solą.