Jak gotować kaszę

Jeśli kupujemy kaszę w torebkach wystarczy robić wszystko według wskazówek na opakowaniu. Kupując kaszę na wagę jest nieco trudniej. Do gotowania potrzebny będzie garnek z grubym dnem, przykrywka, woda i kasza. Ilość wody zależy od tego jak chcemy ugotować kaszę (na sypko czy na gęsto).

Jak gotować kaszę - przed gotowaniem

Kasze przed gotowaniem należy dokładnie przebrać. Grube kasze należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Sypkie rodzaje kasz (np. manna) należy odsiać, czyli wsypać na sito i poruszać. Gryczanej kaszy nie należy płukać! Oczyszczoną kaszę wsypuje się do garnka, zalewa wodą i przykrywa. Najlepiej gotować kaszę na małym ogniu. Zaraz po tym jak woda w garnku z kaszą zacznie się gotować, można zdjąć ją z ognia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Do gotowania należy dodać tłuszcz: (jedną łyżkę na 10 dag suchej kaszy).

Jak gotować kaszę - Kasza gryczana

Gryczaną gotuje się tylko na sypko, im bardziej jest palona tym bardziej jest sypka. Na jedną szklankę kaszy trzeba wlać dwie szklanki wody.

Jak gotować kaszę - Kasza jaglana

Kasza ta często posiada goryczkę, aby pozbyć się jej najpierw należy ją zagotować i odcedzić. Chcąc zagotować kaszę na sypko powinniśmy na szklankę kaszy dodać dwie i pół szklanki wody. Jeśli chcemy by była gęsta dodajemy 3 i pół szklanki wody. Jeśli chodzi o kaszę jęczmienną perłową i mazurską, wiejską podczas gotowania należy postępować podobnie jak w przypadku jaglanej.

Jak gotować kaszę - Kasza pęczak

Często zapominany pęczak jest bardzo zdrowy i świetnie pasuje do sosów. Gotuje się go wyłącznie na sypko w proporcjach: jedna szklanka kaszy na trzy szklanki wody.

Jak gotować kaszę - Kaszę krakowską

Te kaszę na sypko gotujemy wsypując jedną szklankę kaszy i wlewając 2 szklanki wody. Jeśli chcemy ugotować ją na gęsto powinniśmy dodać dwa razy więcej wody, czyli 4 szklanki.

Jak gotować kaszę - Kasza manna

Kasza manna musi być gotowana na gęsto, inaczej nie da się tego zrobić. Na jedną szklankę kaszy wlewa się do garnka 4 szklanki wody.

Po ugotowaniu zwykle od razu podaje się kaszę, jednak nie trzeba. Kaszę łatwo można odgrzać w mikrofalówce. Po nałożeniu na talerze można ją okrasić skwarkami czy masłem.