Jajecznica to klasyczne weekendowe śniadanie w wielu domach. Każdy ma swój patent na przygotowanie jej w ulubionym stylu. Jedni lubią bardziej ściętą inni mniej. My jednak uważamy, że jeszcze ważniejszą kwestią, niż ścięcie jajek, jest to, co do jajecznicy dodajemy! W końcu to dodatki sprawiają, że za każdym razem może przybrać inną formę i mieć inny smak. Dobra jajecznica może być przygotowana jak jajecznica na mleku, jajecznica na śmietanie lub podana jako jajecznica na maśle. Natomiast osoby dbające o ilość spożywanych kalorii mogą zrobić jajecznicę na parze.

Przepis na jajecznicę - nie tylko na śniadanie

Przepis na jajecznicę to jeden z podstawowych sposobów na przygotowanie pożywnego i pysznego śniadania. Jednak można zjeść ją na obiad wraz z upieczonymi ziemniakami albo na lekką kolację z sałatką z pomidorów i chrupiącym chlebem. Znakomicie smakuje jajecznica z serem. Można wybierać spośród wielu rodzajów nabiału. Warto sięgać po sery żółte o wyrazistym smaku np.: cheddar lub parmezan. Jajecznica może też być posypana rozkruszonym twarogiem albo fetą. W sezonie warzywno - owocowym doskonale smakuje jajecznica ze szpinakiem, jajecznica z cukinią i pomidorami . A późnym latem i jesienią warto przyrządzić jajecznicę z grzybami. W tym przypadku warto przygotować przepis na jajecznicę z kurkami. Jednak nawet po nieudanym grzybobraniu można cieszyć się ich smakiem robiąc jajecznicę z pieczarkami, jajecznicę z boczniakami lub korzystając z ich mrożonych egzemplarzy. Niezależnie od dodatków - przepis na jajecznicę warto zacząć od wyboru dobrej patelni. Nie za niskiej, ale też nie polecamy do jajecznicy patelni typu wok. Warto postawić na patelnię z większą średnicą i wygodną rączką. Będzie też dobra do zrobienia omletów!

Przepis na jajecznicę - wiosenne smaki

Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca chcemy lekkich i sycących dań. Wtedy można przygotować przepis na jajecznicę z kiełkami lub młodymi warzywami. Świetnie sprawdzą się kiełki rzeżuchy, młoda rzodkiewka lub szczypiorek. Wczesna wiosna to czas na zaskakującą potrawę jaką jest jajecznica z pokrzywą. Do tego warzywnego zestawu należy wspomnieć o kolejnym produkcie, z którym stworzyć można pyszną jajecznicę ze szparagami. Należy pamiętać, że szparagi mają charakterystyczny smak i z pewnością należy uważać podczas podawania ich dzieciom. Kolejną zieloną i zdrową propozycją na talerz jest wiosenna jajecznica z awokado. W trakcie przygotowywania jajecznicy przydatne będą drewniane akcesoria kuchenne - pamiętaj, aby dobrze je umyć po gotowaniu, a od czasu do czasu przecierać oliwą z oliwek - będą służyć ci przez dłużej!

Oczywiście najpopularniejszy jest szczypiorek i szynka, ale nasza galeria to ostateczny dowód na to, że jajecznica to potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Warto pamiętać, że jajecznica z łososiem to dla wielu osób sposób na odświętny posiłek. Pomidory,  nawet feta i szpinak świetnie łączą się z jajkami.

Przepis na jajecznicę - sekret udanego dania

Warto wiedzieć, że wielu doświadczonych kucharzy dodaje do masy jajecznej około dwóch łyżek wody na każde użyte jajko. Wtedy należy dokładnie je wymieszać i dopiero umieścić na rozgrzanej patelni. Uważa się, że delikatna konsystencja jajecznicy powstaje od ciągłego mieszania jajek na patelni oraz szybkiego zestawienia ich z ognia. Jajecznica powinna uzyskać puszystą strukturę nie mając już kontaktu z bezpośrednią temperaturą. Zobacz naszą galerię, gdzie przepis na jajecznicę występuje w 19 odsłonach i zainspiruj się do gotowania!