Charlie to Francuz, który po przeprowadzce do Polski i dzięki swojej żonie, trafił w idealne dla kucharza warunki – bliskich, którzy ogromną wagę przykładają do jedzenia, jego przygotowania i spożywania. Dzięki temu nasiąkł on polskim zwyczajem biesiadowania i rodzinnych spotkań, tak ważnym w naszej tradycji. Tradycja tradycją, ale czasem pomysły na dania na spotkania i imprezy wszystkim nam się kończą. I tu z pomocą przychodzi książka Charliego – łącząca kuchnię polska i międzynarodową  i prezentująca przepisy proste i z dostępnych składników.

Mamy tu 11 rozdziałów z daniami na różne okazje – piknik, męskie przekąski na mecz,  wieczór panieński czy babski wieczór. Patrząc na przepisy, nazwałabym je „kobiecymi”, bo sporo tu pomysłów na lekkie dania, przekąski, śniadania do łóżka. I faktycznie, są to dania proste, nieskomplikowane, a mogące rozszerzyć nasz imprezowy repertuar.

Myślę, że Imprezownik kulinarny przyda się osobom poszukującym nowych pomysłów na urozmaicenie swojego menu, nie tylko jeśli chodzi o spotkania z przyjaciółmi czy szczególne okazje. Wiele jest przepisów, które można włączyć do codziennego jadłospisu – melon z sosem ananasowym to świetna przekąska a zupa azjatycka z mlekiem kokosowym urozmaici obiad.