Celem przyświecającym II Targom Książki Kulinarnej, które miały miejsce od 25.07 do 27.07.2014 w Warszawie było hasło "EDUKU-JEMY!". Na trzy dni Qchnia Artystyczna i dziedziniec Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski połączyły wszystkich miłośników jedzenia, gotowania i publikacji im poświęconych.

Podczas tego wydarzenia można było uczestniczyć w wielu debatach prowadzonych przez znane osoby związane z kulinariami, m.in. przez autorkę książki "O kuchni bez chemii". Ponadto program targów obejmował liczne wystawy, wśród nich polskiej porcelany czy starych makatek kuchennych.  II Targi Książki Kulinarnej były nie tylko okazją do uzupełnienia swojej biblioteczki, ale także do spotkania któregoś z niemal pięćdziesięciu gości, którzy opowiadali o swoich książkach, kuchniach z dalekich regionów, raczyli nas smakołykami oraz brali udział w debatach.

Pierwszego dnia zaproszeni goście odpowiedzieli na pytanie, czy gotowania można nauczyć się z książek oraz co robić, żeby korzystanie z nich zawsze kończyło się sukcesem. Tego dnia odbyła się debata poświęcona polskim brakom w dziedzinie edukacji kulinarnej oraz zmianom, jakie zaszły na tym polu w ciągu ostatnich dwóch lat. Drugi dzień poświęcony został kulinarnym destynacjom, podróżom za smakiem i zjadaniu świata. Trzeciego dnia zaproszeni goście eksplorowali związki kuchni i sztuki.

Więcej szczegółów można znaleźć klikając na link poniżej: http://targiksiazkikulinarnej.com/