Najstarszy, liczący sobie 4 tysiące lat, makaron znaleziono w Chinach w dolinie Żółtej Rzeki. Długość nitek, które wydobyto z ziemi, wynosiła około 20 cali. Ale nie tylko Chińczycy zajadali się tym smakołykiem. Znali go również starożytni Grecy, a także Arabowie.
Włosi poznają makaron
Arabowie, by uniknąć robienia i gotowania za każdym razem makaronu na nowo, wpadli na pomysł, by formować ciasto w długie nitki lub rurki i następnie suszyć na słońcu. Kiedy dotarli w IX wieku na Sycylię, makaron poznali także Włosi. Informacje ta obalają legendę, jakoby makaron do Włoch po raz pierwszy sprowadził z Chin Marco Polo.
- Czytaj także: Makaronowe abecadło
Łatwy do zrobienia makaron stał się rewolucyjnym rozwiązaniem kulinarnym. Z odnalezionych dokumentów wiadomo, że był on popularny głównie wśród najbiedniejszej ludności Włoch. Pierwsza działalność produkcyjna ruszyła już w 1244 roku.
Począwszy od XIV wieku makaron był rozpowszechniany ze względu na właściwości odżywcze, a także i trwałość. Był to idealny produkt na dalekomorskie wyprawy.
Udeptywanie makaronu
W Neapolu, jeszcze w XV wieku, ciasto na makaron było udeptywane przez ludzi. Ta żmudna i mało higieniczna praca nie podobała się królowi Ferdynandowi II Neapolitańskiemu, który kazał wymyślić inny sposób ugniatania ciasta. Wtedy to wynaleziono maszynę z brązu, która zastąpiła ludzi podczas ugniatania ciasta. Makaron dzięki temu odkryciu zyskał popularność, a w 1574 roku założono we Włoszech pierwszą Korporację Makaronową.
Makaron trafia do fabryki
W XVII wieku wciąż ulepszano sposób produkcji makaronu. Dopiero wtedy stworzono mechaniczne mieszadło do ciasta, które zwolniło ludzi od męczącej pracy. W 1740 roku, w Wenecji, powstała pierwsza fabryka makaronu. Miała ona ogromny udział w tworzeniu jego nowych rodzajów. Dla porównania w roku 1700 było ich ok.oło 60, podczas gdy w 1780 roku
już około 280 i liczba ta stale rosła.
- Czytaj także: Właściwości odżywcze makaronu
Sława makaronu szybko rozprzestrzeniała się w innych krajach europejskich. Już na początku XIX wieku długie makaronowe nitki trafiły na kontynent amerykański, gdzie Thomas Jefferson, prezydent USA i smakosz włoskiego specjału, gorąco polecał go wszystkim znajomym.
Popularność makaronu nie słabnie i dziś. Roczna produkcja tego specjału we Włoszech wynosi ok. 3 mln ton, a spożycie makaronu w tym kraju sięga 120 kilogramów rocznie.
Komentarze