Chleb od dawna wymieniany jest jako podstawowy składnik posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu. Chleb, w różnych postaciach znany jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat. Prawdopodobnie początkowo było to pieczywo zbożowe w postaci ugotowanej pasty, która powstała z mieszanki zbóż i wody.
Oprócz bycia składnikiem naszej diety, chleb pełni również istotną rolę kultową – wzmianki o nim znajdziemy przecież na przykład w Starym Testamencie, a w tradycji weselniej państwo młodzi witani są po ślubie miedzy innymi chlebem. Jest to też istotny element symboliczny w religii katolickiej. Znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz Cesarstwie Rzymskim.
Oczywiście chleb w dawnych czasach nie wyglądał tak, jak teraz. Pierwotne formy tego wypieku to placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później na rusztach i blachach.
Płaskie placki i chleb spożywano zarówno w starożytnym Egipcie, Grecji i w Rzymie. W tym ostatnim – za czasów Oktawiana Augusta – funkcjonowało ponad 300 piekarni wytwarzających różne gatunki chleba.
Wraz z rozwojem techniki i doskonalenia sztuki piekarniczej ewoluował sposób wytwarzania i pieczenia chleba. To właśnie sposób pieczenia placków pod glinianym garnkiem przysypywanych gorącym popiołem było przyczynkiem do powstania kopułowych pieców piekarskich z bocznym otworem. Piece te, powstałe w starożytnym Rzymie,
przetrwały niemal do naszej epoki. Dzięki takiemu rozwiązaniu bochenki były czyste, podczas wypieku nie traciły wilgoci, tak jak te pieczone popiele i rosły, uzyskując pewien stopień pulchności.
Później nauczono się zwiększać pulchność bochnów i uzyskiwać gąbczastą strukturę. W tym celu stosowano resztki ciasta z poprzedniego zaczynu, a później także drożdży.
Przeczytajcie artykuły o chlebie:
Wypróbujcie także przepisy na domowe, chlebowe wypieki:
Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią
Rustykalny chleb z gruszką
Le pain irlandais
Chleb z ciecierzycą i pieprzem
Puszysty chlebek bananowy
Chlebek turecki
Chlebek pszenny z rozmarynem na zakwasie
Chlebek polski na zakwasie żytnim
Chleb razowy na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem
Przeczytajcie artykuł o naszych zachodnich sąsiadach, których słyną z doskonałych chlebowych wypieków.
Komentarze