Składniki:
- 400 ml letniej wody
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 700 szklanki mąka pszennej
- ½ szklanki otrąb pszennych
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
Do posypania:
siemię lniane, sezam, mak, słonecznik lub ziarna dyni
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, otręby i sól, dodać rozczyn z drożdży i oliwę, dobrze wyrobić rękami żeby ciasto było elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 20 równych części i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia. Idealne na śniadania.
Komentarze