Istnieje wiele wariacji na temat nadzień do faszerowania pieczarek. Najlepiej nadadzą się grzyby o dużych kapeluszach, w których zmieści się odpowiednia ilość farszu. Bardzo świeże pieczarki bez plamek na kapeluszach wystarczy przed przygotowaniem opłukać. Te z plamkami musimy obrać ze skorki. Pieczarki do faszerowania pozbawiamy oczywiście nóżek przy samy kapeluszu.

Oto niektóre propozycje na faszerowane pieczarki:

Faszerowane mięsem

Do faszerowania pieczarek nada się praktycznie każdy rodzaj mięsa. Najpopularniejsze jest przede wszystkim mięso mielone i cielęce, do którego dodaje się przesmażoną cebulkę i czosnek, zioła, przyprawy i jajko. Nadzienie musi być dość ścisłe, więc w razie potrzeby należy dosypać bułkę tartą. Powstały farsz przekładamy do grzybowych kapeluszy. Tak przygotowane pieczarki obsmażamy, najpierw od strony kapeluszy a następnie, gdy nabiorą już złocistej barwy, od strony nadzienia.

Faszerowane serem

Faszerowane pieczarki będą idealnie komponować się  smakowo z nadzieniem z sera pleśniowego lub bryndzy. Nóżki pieczarek podsmażamy z cebulą i drobno pokrojoną papryką, doprawiamy przyprawami i dodajemy natkę pietruszki. Jeśli nadzieniem ma być ser pleśniowy, kruszymy go i dodajemy do farszu. Bryndzę natomiast ucieramy z resztą składników. Przekładamy nadzienie do grzybowych kapeluszy i albo zapiekamy je na grillu, owinięte w folię aluminiową, albo pieczemy w natłuszczonym naczyniu w piekarniku.

Faszerowane ziemniakami

Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w wodzie w mundurkach. Gdy będą gotowe obieramy je ze skórki, a jajka ze skorupek i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ugniatamy widelcem ze szczypiorkiem, solą, pieprzem i odrobiną masła. Oczyszczone i pozbawione nóżek pieczarki krótko smażymy w całości na patelni, by powstała złota skórka. Nadziewamy farszem i podajemy jeszcze ciepłe lub na zimno.

Zapiekane z jajkami

Możemy użyć jajek kurzych, choć idealnie sprawdzą się tu też jajka przepiórcze, w szczególności, jeśli grzyby mają małe kapelusze. Posiekane trzonki pieczarek przesmażamy z cebulą,  dodajemy świeżo posiekaną natkę, sól i pieprz. Kapelusze przesmażamy na pozostałym maśle, a następnie przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Do kapeluszy przekładamy cebulowo-pieczarkowy farsz, lekko go dociskamy i wbijamy po jednym jajku. Pieczemy w piekarniku i podajemy z grzankami.

Oprócz powyższych propozycji można nadziewać grzyby takimi samymi farszami, jakich używamy do faszerowania warzyw.