Czym na tle innych kuchni wyróżnia się kuchnia niemiecka?

Niemcy leżą w centrum Europy i od dawna znane są wpływy kulinarne sąsiednich krajów, jak Francja czy Austria.  Inne kraje, które mają kulinarne oddziaływanie na niemiecką kuchnię, to Holandia (sos holenderski), Anglia (grog), Czechy (knedle), Szwajcaria (czekolada i sery).

Jaki wpływ na składniki, dania, sposób gotowania miały wydarzenia historyczne?

Emigranci zarobkowi, którzy przybyli do Niemiec w latach 50-tych ubiegłego wieku przenieśli do Niemiec zwyczaje kulinarne kuchni śródziemnomorskiej.

We wschodnich Niemczech, gdzie stacjonowały wojska radzieckie do dziś znajdziemy potrawy kuchni rosyjskiej. Rozwój turystyki i globalizacja a także procesy migracyjne spowodowały  powstawanie w Niemczech restauracji z kuchnią azjatycką i meksykańską.

Jakie są najpopularniejsze produkty tej kuchni?

W powszechnej opinii kuchnia niemiecka określana jest jako kuchnia z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi. Niemieckie dania najczęściej kojarzą się obcokrajowcom z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami, a napoje z piwem.

Mimo wpływów, o których wspomniałem, nadal w Niemczech możemy delektować się tradycyjnymi potrawami i napojami.

Jakie są najbardziej charakterystyczne dania w niemieckim menu?

Nie ma jednolitej kuchni niemieckiej. Regionalne kuchnie pokrywają się w zasadzie z granicami poszczególnych landów. W każdym z nich znajdziemy specjalności charakterystyczne dla danego regionu. Oto niektóre z nich.

BAWARIA – białe kiełbaski ze słodką musztardą i preclem, Leberkäse - pieczeń z mielonego mięsa, różnorodne knedle, pieczona golonka, Krautsalat - sałatka z białej kapusty, kiełbaski norymberskie, pierniki norymberski.

HESJA – Frankfodder Grie Soß- frankfurcki zielony sos, Frankfodder Gebabbel - żeberka z kiszoną kapustą, wino jabłkowe.  

NADRENIA – Sauerbraten - pieczeń z marynowanej w kwaśnej zalewie koniny lub wołowiny podawana z knedlami i gęstym kompotem jabłkowym.

HAMBURG, BREMA, SZLEZWIK-HOLSZTYN – dania z ryb - śledź, flądra, dorsz, kraby, mule, Rote Grütze - kisiel z czerwonych jagodowych owoców.

BADENIA-WIRTEMBERGIA – Pfälzer Saumagen - nadziewany żołądek wieprzowy podobny do salcesonu, Maultaschen - rodzaj pierogów z nadzieniem mięsno-szpinakowym, szynka szwarcwaldzka, szwarcwaldzki tort wiśniowy.

SAKSONIA, TURYNGIA – kiełbaski turyńskie, drezdeńskie strucle z bakaliami.

MEKLEMBURGIA-POMORZE PRZEDNIE, BRANDENBURGIA, BERLIN – gotowana golonka z grochowym puree, Soleier  - solone jaja, Currywurst  - smażona kiełbasa w szaszłykowym sosie z dodatkiem curry.

Jakie są najpopularniejsze produkty tej kuchni?

Najważniejsze produkty do przygotowanie potraw w niemieckiej kuchni to :

MIĘSA- głównie wieprzowina i wołowina oraz drób (kurczaki, gęsi, indyki). W sezonie łowieckim popularna jest także dziczyzna. Kuchnia niemiecka to też duża różnorodność kiełbas, około 550 gatunków kiełbas surowych, 750 kiełbas parzonych i 350 gotowanych.

RYBY – wśród ryb największa popularnością cieszą się śledzie, dorsze, flądry a z ryb słodkowodnych- pstrąg.

WARZYWA – takie jak kapusta, marchew, cebula. Szparagi, sałaty liściaste bardzo często są głównym składnikiem dań jednogarnkowych.

Głównym dodatkiem do dań są ziemniaki pod różnymi postaciami (gotowane, knedle, placki).

PRZYPRAWY- w kuchni niemieckiej nie brakuje soli i pieprzu, kminku, majeranku, świeżych ziół. Doskonałe są niemieckie musztardy.

PIECZYWO  - W Niemczech wypiekane jest blisko 400 gatunków chleba i około 1200 gatunków drobnego pieczywa.

Jakie dania Niemcy uważają za swoje narodowe potrawy? Co serwowane jest na specjalne okazje?

Nie ma w niemieckiej kuchni „potrawy narodowej”, lecz w każdym  regionie chętnie jada się na niedzielny obiad pieczeń wieprzową z knedlami i kapustą.

W Polsce mamy dania typowe dla świąt Bożego Narodzenia. W Niemczech przygotowuje się wówczas pieczoną gęś, która króluje też na stołach w dzień św. Marcina 11 listopada – Martinsgans.

Każda kuchnia ma swoje nietypowe połączenia smaków i składników. Jakie zadziwiające dla podniebienia dania możemy znaleźć w kuchni niemieckiej?

Są w niemieckiej kuchni potrawy zaskakujące zestawieniem składników, np. Birnen, Bohnen und Speck . To wędzony boczek gotowany z dodatkiem fasoli szparagowej i gruszek, podany z gotowanymi ziemniakami.

Nieodłączną częścią kuchni są także alkohole. Jakie są typowe dla niemieckiej kuchni trunki?

Przede wszystkim piwo, którego produkuje się blisko 500 gatunków. Niemieccy piwowarzy zobowiązali się blisko 500 lat temu do produkowania piwa zgodnie z nakazami czystości, które książę Bawarii Wilhelm IV  wydał 23 kwietnia 1516 roku. Podstawowymi składnikami piwa są zgodnie z tym nakazem wyłącznie chmiel, słód, drożdże i woda.

Niemcy najczęściej piją  piwo z lokalnego browaru. Często miesza się je z lemoniadą cytrynową (Radler) lub pomarańczową (Alsterwasser).

W wielu regionach Niemiec od najdawniejszych czasów uprawiana jest winorośl i produkowane jest wino. Najbardziej znane są wina z doliny Renu i Mozeli.

Każdego roku wczesną jesienią , po zbiorze wczesnych gatunków winogron pije się Federweißer, sfermentowane, młode i mętne jeszcze wino.

Mocne alkohole pija się również. Bardzo znane również poza granicami Niemiec są ziołowy likier Jägermeister,  bitter Underberg, brandy Asbach Uralt czy destylat z owoców wiśni Kirschwasser.

Jakie dania kuchni niemieckiej ze swojego menu poleciliby Państwo pasjonatom dobrego jedzenia?

W chłodniejszej porze roku z  menu naszej restauracji poleciłbym pieczoną golonkę z knedlami i kapustą w towarzystwie piwa pszenicznego Paulaner. W maju i czerwcu,  w sezonie szparagowym  polecam klasyczne niemieckie danie: szparagi z młodymi ziemniakami polane stopionym masłem, podane z plastrami szynki.

logoRestauracja Adler z Warszawy to miejsce, gdzie można spróbować dań kuchni niemieckiej, a szczególnie bawarskiej. W restauracji delektować się można miedzy innymi białymi kiełbaskami, pieczoną golonką, żeberkami i innymi typowymi dla niemieckiej kuchni potrawami.