Kulinarna, historyczna, kulturowa i obyczajowa opowieść o życiu mieszkańców Bejrutu i Bagdadu, ogarniętych wojną. W 2003 roku autorka wraz z mężem, Libańczykiem Mohammadem, wyjechała do Bagdadu, by spędzić tam miesiąc miodowy.  Annia Ciezadlo pokazuje czytelnikowi Bliski Wschód z perspektywy kobiety, dziennikarki, żony, Amerykanki, i wreszcie osoby, dla której gotowanie i jedzenie są synonimami domowego ogniska. Poprzez fakty historyczne, które są wplecione w fabułę, łatwo poznajemy historię (zarówno starożytną jak i współczesną) Iraku i Libanu. W tradycji tych krajów kobieta ma określoną pozycję. Razem z Annią poznajemy Kurdyjkę Rue, Irakijkę Lajlę, doktor Salamę al-Chafadżi, walczącą o prawa kobiet; teściową Annii - Umm Hassane. Podróż do Bagdadu staje się dla autorki nie tylko możliwością spojrzenia na życie ogarniętego wojną kraju, lecz także poznaniem obyczajów i tradycji głęboko związanych z religią muzułmańską, a przede wszystkim irackiej kuchni.

Na szczególną uwagę zasługują relacje ze wspólnego gotowania z teściową – Umm Zassane: hummus, fattusz, tabbule, szisz tawuk, mulichijja, sajjadijja, burgul wa-bandura, kibbe najje. Wspólne gotowanie w tym przypadku jest nie tylko uczeniem się sztuki kulinarnej, ale także przełamywaniem lodów na linii teściowa-synowa oraz poznawaniem tradycji, przecież wiadomo, że jedzenie łagodzi obyczaje. Jedzenie staje się w tej powieści osobnym bohaterem. Przez pryzmat jedzenia ukazuje autorka kulturę, obyczaje, tradycje otaczających ją ludzi. Na końcu książki są umieszczone przepisy na dania kuchni Bliskiego Wschodu.

Tytuł: Dzień miodu

Autor: Ciezadlo Annia

Wydawca: Świat Książki

Data premiery: 2012-09-19

Język wydania: polski

Język oryginału: angielski

Ilość stron: 496

Tłumaczenie: Cieśla-Szymańska Dominika

Rok wydania: 2012

logo