• Domowym sposobem- marcepan

  • Marcepan jest wspaniałą masą plastyczną, dzięki której w bardzo łatwy sposób możemy oczarować swoich gości.

  • masa marcepanowa

    masa marcepanowa

  • W dzisiejszych czasach nie wystarczy upiec zwykłego torta bądź zwyczajną babeczkę. Trzeba zadbać nie tyle o smak, ale przede wszystkim o ich oszałamiający wygląd. Cukiernicy prześcigają się w pomysłach tworząc nieprawdopodobne jadalne ozdoby. Tego typu dodatki można kupić w sklepach, ale niestety w większości z nich jest bardzo dużo cukru i przeróżnych substancji konserwujących. Pomimo niesamowitego wyglądu, z pewnością nie są zbyt zdrowe... Dlatego może warto pomyśleć o czymś, co moglibyśmy przygotować we własnym domu?

    Wspaniałą alternatywą może być marcepan. Wystarczy połączyć taką samą ilość zmielonych migdałów z cukrem pudrem, dodać niewielką ilość Amaretto oraz olejku migdałowego, aby otrzymać niezwykle aromatyczną i plastyczną masę cukierniczą.

    Przy odrobinie praktyki z marcepanu można utworzyć wspaniałe pralinki, dekoracje na babeczki lub po rozwałkowaniu - obłożyć nim cały tort. Ponadto, zapachem marcepanu można się doskonale bawić. Wystarczy dodać kilka kropel wody różanej lub alkoholu. Odłóżmy na bok sklepowe masy cukrowe, stwórzmy swój marcepan i prześcigajmy się w pomysłach na najpiększniejsze dekoracje!:-)

    pralinki marcepanowe


    Do zrobienia marcepanu potrzeba:

    • 220g migdałów bez skórki (w przypadku kupienia migdałów w łupinkach, trzeba zalać je wrzątkiem i po kilku minutach można z łatwością pozbyć się skórek. Należy wówczas migdały osuszyć ręcznikiem kuchennym)

     

    • 220g cukru pudru

     

     

    • 30-40 ml Amaretto

     

    • pół łyżeczki aromatu migdałowego


    (*przepis na marcepan znalazłam tu)

    Sposób wykonania:

    Najpierw trzeba zmielić migdały na proszek za pomocą blendera. Do zmiksowanych migdałów należy dodać cukier puder, a następnie Amaretto i aromat. Całość ponownie zmiksować.

    pralinki marcepanowe2

     


    Gotową masę trzeba wysypać na stolnicę i delikatnie zagnieść dłońmi.

    Marcepan można zarówno umieścić w pojemniku wyłożonym folią spożywczą i przechowywać go w lodówce, jak i zacząć tworzyć nasze dekoracje od razu!


    Mając już przygotowaną masę marcepanową, można uformować z niej pralinki i oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.

     

     

     

  • Polecamy:

  • 1 komentarz
    • Gość
      2014-12-17T16:55:14+01:00 wszystkopada (gość) IP: 212.180.*.*
      nie ma czegoś takiego jak torta, jest tort