Krem ten nie jest dostępny na polskim rynku, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że lemon curd zrobiony samemu jest o wiele lepszy od tego kupnego. Ponadto, jedząc domową wersję, jesteśmy w 100% pewni, że krem powstał wyłącznie z produktów naturalnych, zdrowych i jest pozbawiony wszelkich konserwantów i polepszaczy smaku.

Przygotowując lemon curd, trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  • cytryny muszą być sparzone i wyszorowane szczoteczką,
  • masło musi zawierać przynajmniej 82% tłuszczu,
  • w trakcie kąpieli wodnej woda pod miską nie może wrzeć, tylko lekko 'pyrkać';p,
  • jajka powinny pochodzić od sprawdzonego hodowcy.


Potrzebne składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 80ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 56 g masła w temperaturze pokojowej


W mikserze zmiksować jajka z cukrem. Ubijać dość szybko, żeby go odpowiednio napowietrzyć, a następnie dodać sok z cytryn. Mieszankę przelać do miski, którą należy postawić na garnku z lekko gotującą się wodą. Jajka należy gotować cały czas mieszając. Masę należy gotować do momentu, aż jajka zgęstnieją. Gotować niecałe 15 minut.

Miskę zdjąć z garnka i dodać do niej pokrojone w kostkę masło oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Przelać do słoiczków. Odwrócić do góry nogami. Można przechowywać do kilku dni w lodówce.

(skorzystałam z tego przepisu.)

Curd z owoców leśnych

Ten krem może mieć ogromne zastosowanie w naszej kuchni.Wspaniale smakuje z lodami, naleśnikami, racuchami jak i ze zwykłą chrupiącą bułeczką. Można wyczarować z niego przepyszne, lekko kwaskowate ciasta, ciasteczka czy tarty. Z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi cytryn. Natomiast dla osób, które nie przepadają za tymi cytrusami, proponuję eksperymenty z innymi owocami, np. z owocami leśnymi.