Domowy budyń to dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie zawsze gotowy produkt z torebki ma odpowiedni skład, więc warto domowy sposobem, według przepisu babci czy dobrej cioci, przygotować całkowicie własnoręcznie domowy budyń.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 żółtko
dodatkowo:
- 2 kostki czekolady
- 2 herbatniki
3/4 szklanki mleka zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym i ekstraktem.
Resztę mleka wymieszać ze skrobią i żółtkiem.
Kiedy mleko z cukrem będzie się gotować, dolać do niego mleko ze skrobią i pozostawić na baaaardzo małym ogniu. Pomieszać chwilę, aż ciut zgęstnieje.
Na spód pucharka włożyć herbatnik i kostkę czekolady. Zalać przygotowanym budyniem.
Muszę teraz popracować nad innymi smakami, chociaż ten zrobiony z prawdziwej wanilii jest naprawdę przepyszny! A najbardziej rozbrajają mnie te mikroskopijne ziarenka wanilii widoczne w deserze...Pychotka!
p.s. Zawsze jem budyń kiedy jest jeszcze ciepły i nie mogę zrozumieć męża, który czeka aż budyń ostygnie i jest prawie zimny... .
Komentarze