Domowy budyń to dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie zawsze gotowy produkt z torebki ma odpowiedni skład, więc warto domowy sposobem, według przepisu babci czy dobrej cioci, przygotować całkowicie własnoręcznie domowy budyń. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1 żółtko

dodatkowo:

  • 2 kostki czekolady
  • 2 herbatniki

 

 

3/4 szklanki mleka zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym i ekstraktem. 

Resztę mleka wymieszać ze skrobią i żółtkiem.

Kiedy mleko z cukrem będzie się gotować, dolać do niego mleko ze skrobią i pozostawić na baaaardzo małym ogniu. Pomieszać chwilę, aż ciut zgęstnieje.

Na spód pucharka włożyć herbatnik i kostkę czekolady. Zalać przygotowanym budyniem. 

Muszę teraz popracować nad innymi smakami, chociaż ten zrobiony z prawdziwej wanilii jest naprawdę przepyszny! A najbardziej rozbrajają mnie te mikroskopijne ziarenka wanilii widoczne w deserze...Pychotka!  

p.s. Zawsze jem budyń kiedy jest jeszcze ciepły i nie mogę zrozumieć męża, który czeka aż budyń ostygnie i jest prawie zimny... .