• Domowym sposobem- Batoniki musli

  • Owsiane batoniki jako idealny sposób na przetrwanie dnia w pracy:-)

  • Batoniki musli

    Batoniki musli

  • Żyjemy coraz szybciej, śpimy coraz krócej i jemy zdecydowanie mniej zdrowo niż kilka lat temu. Naszą złą dietę tłumaczymy przede wszystkim brakiem czasu. Jadąc na zakupy często bezmyślnie wrzucamy do koszyka produkty, których samodzielne przygotowanie trwałoby tyle samo czasu, co ich odgrzanie w mikrofalówce. Tyczy się to także przeróżnych słodkości. Czasami jesteśmy nieświadomi faktu, że wystarczy dosłownie kilka chwil, aby z paru składników przygotować coś naprawdę pysznego, a przede wszystkim zdrowego.

     

    Często zdarza się nam, że jesteśmy tak zabiegani w pracy, że mamy raptem 5 minut na drugie śniadanie. Wtedy z pomocą mogą nam przyjść batoniki musli. Wystarczy zmieszać ze sobą skondensowane mleko z płatkami owsianymi i bakaliami, zapiec je, by móc się nimi cieszyć na naszej ukochanej przerwie. Jeden taki batonik potrafi naprawdę zdziałać cuda. Jest niesamowicie syty i napełni każdy głodny brzuszek!

     

    Potrzebne składniki na ok. 12 batoników:

    • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    • 160g płatków owsianych
    • 70g otrębów pszennych
    • 30g rodzynek
    • 50g suszonych wiśni
    • 50g suszonych daktyli
    • 50g orzechów nerkowca pokrojonych na drobne kawałki
    • 2 łyżki wiórków kokosowych
    • 30g muscovado
    • 2 łyżki miodu

     

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

     

    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą tak, aby otrzymać papkę. Oczywiście nie trzeba trzymać się podanych wytycznych- do miski wsypujemy to, co akurat mamy pod ręką. Warunek- mleka musi być proporcjonalnie mniej niż innych dodatków (chodzi o to, żeby po zmieszaniu nie było go za bardzo widać).

     

    Gotową mieszaninę należy wyłożyć na papier do pieczenia lub papier silikonowy.

     

    Masę należy spłaszczyć i wyrównać za pomocą deski do krojenia- masa ma mieć równe boki i ok. 1cm grubości.

     

    Zapiekać przez 30 minut.

     

    Kiedy tylko masa lekko przestygnie, trzeba pokroić ją na dowolnego kształtu batoniki. Gotowe batoniki należy przełożyć na kratkę do ostudzenia.

     

     

    Mała sugestia: Do mleka można wrzucić także: sezam, słonecznik, żurawinę, orzeszki lub co innego przyjdzie wam do głowy... . Jeśli macie ochotę na słodszą wersję tych batoników, należy podwoić porcję miodu i cukru, lub po prostu kupić słodzone mleko. Mozna także udekorować batoniki... czekoladą:-)

  • Polecamy:

  • 2 komentarze