Na Dominikanie prawdziwą furorę robią dania z zielonych bananów. Po angielsku mówi się na nie plantains, po polsku plantany lub banany skrobiowe. Różnią się one od tych żółtych, słodkich bananów, tak popularnych w naszych domach, przede wszystkim tym, że na surowo są niejadalne. W kuchni natomiast można wyczarować z nich prawdziwe smakowitości.

Mieszkańcy Dominikany przepadają za potrawami z koziego mięsa, które jest przyrządzane na różne sposoby. Za przysmak uznawane są kurze łapki.

Tropikalne owoce są idealnym deserem o każdej porze, a soki z nich doskonałym orzeźwieniem. Warto spróbować soku pitego bezpośrednio z kokosa.

Daniem najbardziej znanym na Dominikanie jest mangú. Potrawa ta bywa podawana na śniadanie, obiad i kolację. Do jej przygotowania potrzebne są gotowane banany, które następnie uciera się z odrobiną wody, w której się gotowały i małym dodatkiem oleju roślinnego. Można je podawać ze smażoną cebulką, salami, serem lub sałatką z awokado.

Innym niezwykle popularnym daniem na Dominikanie jest mofongo. Przyrządzane jest ze smażonych plantanów, utartych z odrobiną bulionu (aby potrawa nie była za sucha), z dodatkiem czosnku, oleju i skwarków. Do prawdziwego mofongo serwowane jest mięso kozie, ale ze względu na turystów podaje się kawałki mięsa wieprzowego, choć równie dobrze smakuje z kurczakiem, wołowiną czy krewetkami. Jako dodatek serwuje się często miseczkę bulionu.

Przepis na mofongo:

SKŁADNIKI

4 zielone banany (można je kupić na bazarkach)

2 szklanki oliwy z oliwek do smażenia

sól do smaku

6 ząbków czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

10 dkg chrupiących, smażonych skwarek

1 plasterek bekonu do smaku

1 szklanka bulionu z kurczaka

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrać banany i pokroić w plastry

W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzać oliwę do 350 stopni. Dodać plastry bananów w dwóch partiach i smażyć przez 7 minut, obracając tak, aż będą złote, ale nie zbrązowieją. Wyjąć i odsączyć z oleju na ręcznikach papierowych.

2.W dużym moździerzu lub dużym naczyniu, ząbki czosnku zmiażdżyć tłuczkiem i posypać solą. Dodać oliwę do wymieszania. Przełożyć do małej miski połowę czosnku i dodać połowę plasterków banana.

3.W drugiej misie, zgnieść smażone plasterki banana z połową skwarków, połową czosnku i wymieszać.

Można połączyć wszystkie składniki z dwóch misek i wymieszać je razem dodając do nich 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, aby nadać daniu nieco soczystości.

Po wymieszaniu wszystkich składników uformować łyżkami kilka kulek, włożyć do piekarnika i trzymać w w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Po upieczeniu w piekarniku okrasić kulki resztą skwarek, można też dodać do smaku dodać kolendry.

Smacznego.

Przepis:

Marcin Podgórski – główny kucharz FLYSPOT Warsaw Indoor Skydiving.

Aby spróbować mofongo i mangú, wybierz się na Dominikanę.

Materiały promocyjne