Dieta Garstkowa - tytuł nawiązuje do praktycznej metody ważenia potraw.  Jak pisze autorka książki: Natura tak to doskonale wymyśliła, że odpowiednia ilość każdej grupy produktów mieści się… w garści, czyli „łódeczce”, utworzonej z dłoni. Na talerz trzeba więc położyć ilość np. kaszy równą garstce przed ugotowaniem, garstkę produktów białkowych, garstkę warzyw lub owoców.

Mierzenie ilości jedzenia metodą garstkową przemawia do mnie całkowicie. Tym bardziej, że została ona sprawdzona przez dr n. med. Annę Lewitt - autorytet w dziedzinie żywienia. Książkę, którą napisała polecam wszystkim, nie tylko tym, którzy chcą schudnąć. Znajduje się w niej bowiem mnóstwo cennych informacji na temat funkcjonowania organizmu ludzkiego. Motto Anny Lewitt brzmi : „Jedzenie to leczenie!”. Jest to całkowicie zgodne również z moją filozofią. Dieta garstkowa to skarbnica wiedzy , której nie zdobędziesz podczas jednej wizyty u dietetyka. Teraz każdy czytelnik może zapoznać się z zasadami zdrowego odżywiania. Jednak jako technolog żywności wiem, iż to zaledwie kropla w oceanie wiedzy na ten obszerny temat.

Już wstęp niesie ze sobą odpowiedzi na wiele istotnych pytań dotyczących diet oraz zdrowego stylu życia. Anna Lewitt jako dietetyczka doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, iż to, co specjaliście żywienia wydaje się oczywiste, laikowi borykającemu się z trudami przeprowadzenia diety na własnym ciele, warto rzetelnie wyjaśnić.

Anna Lewitt - twórczyni autorskiego programu „Skuteczne odchudzanie”  poleca wypróbować tych 140 przepisów na zdrowie, które zawarto w książce. Każdy z nich, jak deklaruje, został opracowany w taki sposób, aby ułatwić nam wprowadzenie diety garstkowej . Ponadto przygotowanie potraw według receptury znanej dietetyczki  zajmuje zaledwie od  piętnastu do trzydziestu minut. Tworząc je, autorka opierała się na najnowszych badaniach naukowych i to przekonuje mnie jeszcze bardziej do tej lektury oraz diety.

W tej bardzo rzetelnie napisanej książce znajdziemy także tabele: aktualne normy na energię ludności Polski z uwzględnieniem płci, wzrostu, poziomu aktywności fizycznej, przy czym nie zapomniano także o kobietach w ciąży (z podziałem na trymestry) oraz kobietach karmiących piersią.

Anna Lewitt zachęca , aby przeanalizować własny sposób odżywiania się, niezależnie od tego, czy chcemy schudnąć, czy po prostu żyć zdrowo i wesprzeć swój system odpornościowy. Należy zrozumieć, iż powinniśmy dostarczać sobie odpowiedniej ilości pożywienia, w odpowiednich odstępach czasowych, dbając o właściwe proporcje tłuszczów, białek, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Istotne jest także dostarczanie optymalnej ilości płynów. Z tej książki dowiemy się, co oznacza dobrze zbilansowana dieta, podczas której nie będziemy odczuwać głodu. Dokładnie wyjaśniono mechanizmy zachodzące w ciele człowieka, a także nakreślono jaki wpływ na wartość odżywczą posiłków mają różne metody obróbki termicznej. Anna Lewitt najbardziej popiera te, które gwarantują minimalną utratę witamin, składników mineralnych itp. Z książki dowiemy się także w jaki sposób gotować kalafior, aby miał piękny biały kolor, dlaczego powinniśmy jeść soczewicę, kiełki, cykorię, avocado, bób, czosnek, lubczyk, ciecierzycę, kapustę itp.

Przepisy podzielono według pór roku z uwzględnieniem sezonowości warzyw i owoców. Przy każdym przepisie znajduje się informacja, ile dana porcja zawiera węglowodanów, białek,  tłuszczu, a także błonnika pokarmowego , kalorii. Sięgając po tę lekturę nie zostaniemy jednak zarzuceni informacjami, są one przedstawione w sposób bardzo przystępny , interesujący. Ciekawostki na temat komponentów używanych do ugotowania doskonale zbilansowanych posiłków przedstawiono w kolorowych tabelkach przy niektórych przepisach. Do każdego z nich dołączono również zdjęcie potrawy.

Ugotowałam już kilka proponowanych przez autorkę dań, wszystkie okazały się bardzo smaczne. Polecam tę książkę, gdyż jakikolwiek posiłek ugotujemy korzystając z zawartych w niej receptur, możemy być pewni, że będzie to zdrowy i kolorowy obiad, a może śniadanie lub kolacja?

 

Tytuł: Dieta garstkowa

Autor: dr n.med. Anna Lewitt

Wydawnictwo: Wydawnictwo Rodzinne 

Wydawnictwo Rodzinne