Deser z lodami to nie tylko lody, owoce, bita śmietana z sosem, posypka i wafelkowe rurki. Albo ciepła szarlotka lub ciepły sernik, lody i bita śmietana z orzechami. Albo tarta tatin, czyli tzw. odwrócona tarta podawana na ciepło i z lodami. To o wiele więcej.

Jak więc jeszcze można przygotować deser z lodami? Okazuje się, że na całkiem wiele, ciekawych sposobów.

Deser z lodami – przepisy

Zanim zdradzimy wam pomysły na taki deser w pucharku, w którym połączymy lody  z ciastkami, owocami czy też… ziarnami słonecznika (albo jeszcze innymi łakociami) – mamy dla Was propozycję na: panierowane lody. Czyli deser z lodami, który lodami pozostając, przybiera całkiem nową postać.

Do tego, by przygotować panierowane lody potrzebne nam będą gałki lodów waniliowych, gorzka czekolada i orzechy laskowe, które albo rozgniatamy, albo siekamy na drobne kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z orzechami. Następnie w tak przygotowanej „panierce” obtaczamy kulki lodów. Podobnie można przygotować też lody czekoladowe, tylko wówczas zamiast gorzkiej czekolady, do „panierowania” używamy białej czekolady.

Można też przygotować taki deser w postaci mrożonych owoców z jogurtem. Co prawda proces przygotowania trwa od kilku do kilkunastu godzin i jest dość złożony – ale efekt nagradza wszelkie wysiłki. Za to mrożona kawa z lodami to deser, który można przygotować łatwo i szybko. I chociaż nie dorównuje mrożonym owocom, to jednak jest ona pyszna i świetna na upalne lato.

Wcześniej wspominaliśmy, że deser z lodami można przygotować z ziarnami słonecznika. Jest to bardzo smakowita opcja deserowa, którą można łatwo i szybko przyrządzić. Ziarna słonecznika najpierw wsypujemy do mleka, gotującego się z masłem i cukrem, a następnie całość przelewamy na blachę do pieczenia i równo rozsmarowujemy. Zapiekamy ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Ostatnim krokiem jest oblepienie lodów skarmelizowanym słonecznikiem.

Deser z lodami – smażone lody

To jest coś naprawdę niezwykłego i – wydawałoby się – niemożliwego do zrobienia. Smażone lody to prawdziwa magia na talerzu, a wbrew wszelkim pozorom łatwa do uzyskania.

Smażone lody można zrobić w następujący sposób: herbatniki miażdżymy na pył i obtaczamy w nich kulki lodów waniliowych, wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach roztrzepujemy jajko i mocno rozgrzewamy olej (około 1l). Kulki lodowe zanurzamy w jajku i w reszcie herbatników wymieszanych z mielonymi orzechami lub migdałami, albo wiórkami kokosowymi. Opanierowane kulki wrzucamy na ok. 20 sekund na olej, wyławiamy łyżką cedzakową, polewamy sosem truskawkowym i od razu podajemy.

Deser z lodami – „truskawka na torcie”

Ostatnią wisienką, a właściwie truskawką na torcie tematu „deser z lodami” jest przepis na crumble z truskawkami i rabarbarem, czyli na gorące owoce pod chrupiącą kruszonką i z zimnymi lodami.

Rabarbar kroimy na kawałki wielkości 1 cm, a truskawki na połówki. Owoce układamy w kokilkach wysmarowanych masłem, każdą porcję posypujemy cukrem. Zagniatamy ciasto na kruszonkę i posypujemy nią owoce, a następnie pieczemy i podajemy z lodami.

Pomysły na deser z lodami wydają się być niewyczerpane – i faktycznie, jest to źródło nieustających inspiracji. Jak jeszcze możesz przygotować deser lodowy? Zajrzyj do przepisów naszych Użytkowników!