Jak to możliwe, że herbata szkodzi?
Herbata sama w sobie jest zdrowa, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają ryzyko zachorowania na raka. Problem pojawia się jednak, kiedy do herbaty dodamy cytrynę.
Herbata w swoim składzie zawiera aluminium (glin ), który jest nierozpuszczalny w wodzie, co sprawia, że organizm go po prostu nie przyswaja, dlatego przechodzi do naparu a pozostała część kumuluje się w fusach.
Sprawa komplikuje się, kiedy do herbaty dodamy sok z cytryny, wtedy glin zamienia się w przyswajalny cytrynian glinu. Cytrynian glinu jest bardzo szkodliwy i może zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę ALZHEIMERA.
 
Dla dobra:
Aby herbata była zdrowa i nie zawierała szkodzących dla nas czynników, należy usunąć fusy, a następnie do lekko ostygniętej herbaty dodać sok z cytryny. Dlaczego ostygniętej? Ponieważ wtedy witamina C nie traci swoich cennych właściwości.
 
Tak więc jeśli lubisz herbatę z cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, by dodawać cytrynę do naparu bez fusów.
 
Cenna uwaga:
Czasem warto zastąpić cytrynę domowym sokiem z malin a nawet miodem. Jeszcze lepiej, gdy mamy sok z żurawiny :)
 
Zobacz też: domowa ice tea - mrożona herbata na 10 sposobów