Czubryca, czubrica - to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu. Przyprawa bardzo popularna w Bułgarii. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w skład przyprawy wchodzą różne składniki. Poza cząbrem i domieszką soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym terenie np. czosnek, papryka, kozieradka, tymianek, rozmaryn. W Bułgarii pod nazwą „Szarena sol”, w tłumaczeniu oznacza „kolorowa sól”, istnieje wiele różnych rodzajów czubrycy, najpopularniejsze z nich to: czubryca po szopsku, czubryca po panagursku, trapezna czubryca, smardała. W Polsce produkty pod nazwą "czubryca" są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w miejsce cząbru górskiego używa się cząbru ogrodowego, który posiada bardzo zbliżony aromat, a często zamiast soli morskiej lub kopalnianej dodaje się sól z glutaminianem sodu. Czubryca zawiera masło eteryczne i wiele witamin.

W handlu spotykamy:
  • czubrycę zieloną:mieszankę przyprawową o składzie: zielona pietruszka, czosnek zielony, cebula zielona, kozieradka mielona, sól ewentualnie glutaminian sodu, o łagodnym smaku.
  • czubrycę czerwoną: z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, kozieradki mielonej, czosnku, pietruszki i cebuli mielonej, czasem suszonych pomidorów i soli, dość ostra w smaku.

Dodanie czubrycy do dania sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Mają przyjemny ziołowy zapach i ciekawy smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Przyprawia się nią głównie dania ciężkostrawne, ale także pasuje do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych. Czubrycę jest używana przy robieniu wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.