• Ciasto filo – najciekawsze przepisy

  • Ciasto filo to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wiele dań - zarówno na słodko, jak i słonych. Ze wszystkich przepisów w serwisie wybraliśmy te najciekawsze. Zainspiruj się!

  • BAKLAVA GRECKA

    Zobacz przepis na: BAKLAVA GRECKA

  • Do czego użyć ciasto filo? Odpowiedzi jest wiele, bo takie możliwości daje ten produkt! Chyba pierwsze danie, jakie przychodzi  nam do głowy to baklava – deser wywodzący się z kuchni tureckiej, bułgarskiej, perskiej i greckiej – to warstwy ciasta przełożone masą z orzechów. Całość polewa się lepkim syropem przygotowanym na bazie cukru, wody i soku z cytryny lub wody z kwiatów pomarańczy.

     

    Innym popularnym daniem przygotowanym na bazie płatów tego ciasta jest burek lub borek. To danie wytrawne, które również, jak baklava, popularne jest w krajach arabskich, śródziemnomorskich czy na Bałkanach. Nadzienie do burka to zazwyczaj mięso, szpinak albo ser. Każdy kraj stworzył swoją wersję burka, które różnią się między sobą nie tylko farszem, ale i kształtem zwijania placka.

     

    Ale nasza galeria to nie tylko najpopularniejsze dania kuchni arabskiej i południowoeuropejskiej. Mamy tu i klasyki kuchni bliskowschodniej czy greckiej, ale i pomysłowe dania. Wszystko oczywiście z ciastem filo w roli głównej, bo to właśnie jest bohater naszej galerii.

     

    Do czego zatem jeszcze je wykorzystać? To ciasto można traktować trochę jak zamiennik ciasta francuskiego – jest ono bazą do wielu dań - zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Można go użyć zarówno do wytrawnych tart czy placków, nadziać farszem i zawinąć w roladki czy pakieciki albo też płaty ciasta przełożyć kremem lub farszem, trochę jak w lazanii czy deseru mille feuille.

    Dostępne jest ono w formie cienkich, prawie przezroczystych arkuszy. Najłatwiej dostać je w sklepach z orientalnymi produktami, choć czasami pojawia się też w szerszej dystrybucji - w większych marketach w trakcie akcji tematycznych. Jeśli jednak nie możemy dostać go w sklepie, można przygotować je samodzielnie. Potrzebna nam będzie do tego jedynie mąka, woda, sól i olej oraz precyzja, dokładność i cierpliwość, by wywałkować i rozciągnąć placki tak, by ciasto było idealnie cienkie.

    Niezależnie do tego, czy wybierzesz kupne, czy domowej roboty ciasto filo, w naszej galerii znajdziesz kilkanaście pomysłów, do czego je wykorzystać. Zobacz galerię z przepisami i wybierz coś dla siebie!

     

  • Zobacz więcej podobnych galerii

  • Polecamy:

  • 1 komentarz

Podobne artykuły: