Ciasto bez pieczenia – 3 bit

To ciasto od kilku lat bije rekordy popularności wśród przepisów na ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania niezbędne są herbatniki, stanowiące warstwy ciasta, między którymi rozsmarowuje się masę krówkową. Kolejnymi warstwami są: masa budyniowa, herbatniki i bita śmietana. Ciasto na koniec posypuje się po wierzchu startą czekoladą. Choć to ciasto bez pieczenia i nie robi się go długo, warto przygotować je wcześniej, aby warstwy mogły stężeć się w lodówce, a smaki przegryźć.

 

Ciasto bez pieczenia - rafaello

Podobnym do 3 bita smakołykiem jest rafaello, czyli kolejne warstwowe ciasto bez pieczenia o smaku kokosowym. Masa budyniowa z wiórkami kokosowymi ułożona jest między krakersami. Wierzch ciasta posypuje się podprażonymi na suchej patelni wiórkami. Choć użycie słonych krakersów może być zaskakujące, smaki idealnie się ze sobą komponują. Również i w tym przypadku najlepiej przygotować ciasto wcześniej, bo na drugi dzień nabiera pełni smaku.

 

Ciasto bez pieczenia – sernik na zimno

Sernik na zimno to idealny przepis na ciasto bez pieczenia do wykorzystania w upalne dni. Wtedy nie chce nam się włączać piekarnika, a taki serniczek nie tylko jest lekki, ale przyjemnie chłodzi. Można je przygotować na różne sposoby – z twarogiem, kremówką lub jogurtem. By przygotować to ciasto bez pieczenia należy wymieszać żelatynę z którymś z powyższych składników bazowych, dodać cukier  i wlać do foremki. Oczywiście na spodzie możemy wcześniej ułożyć biszkopty lub zmielone herbatniki, a wierzch ciasta udekorować galaretką z owocami. Kluczowe jest jednak schłodzenie ciasta w lodówce, by żelatyna ścięła masę serową.

 

Ciasto bez pieczenia – bajaderka

Bajaderka to nie tylko świetny pomysł na deser, ale także idealny sposób, by wykorzystać resztki z poświątecznych ciast czy nieudane wypieki, ciasta z zakalcami. To właśnie takie ciasto bez pieczenia z odzysku, do którego możemy wykorzystać wszystkie ciasta, ciastka i babeczki, które nie chcemy, by się zmarnowały. Wystarczy zmielić ciasto, dodać do niego masło i mleko, ulubione dodatki jak orzechy, wiórki kokosowe czy bakalie, trochę alkoholu i cukru. Jeśli bajaderki będą zbyt suche, można dodać dżem lub krem czekoladowy, który sklei ciasto. Z masy możemy uformować kulki i obtoczyć je w orzechach czy wiórkach kokosowych albo ułożyć w formie herbatniki, na wierzch wyłożyć masę i przykryć kolejną warstwą herbatników.

 

Ciasto bez pieczenia – blok czekoladowy

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie resztek, a jednocześnie zrobienie czegoś słodkiego na deser, jest popularny w PRL-u blok czekoladowy. To ciasto bez pieczenia składa się z herbatników lub innych ciastek kruchych, ulubionych bakalii, kakao, mleka w proszku, które łączy się z podgrzanym cukrem, masłem i wodą. Całość miesza się, przelewa do foremki i zostawia w lodówce do wystygnięcia i zestalenia. Gotowy blok kroimy w plastry.

 

Kilkanaście przepisów na ciasto bez pieczenia znajdziesz w naszej galerii "Ciasto bez pieczenia na 16 sposobów".