Często mamy ochotę na coś słodkiego, jednak nawet domowe ciasta czasem są bombą kaloryczną. Aby były zdrowsze, często sięgamy po mąkę pełnoziarnista i zastępujemy nią tę białą. Aby jeszcze bardziej odchudzić nasze wypieki, możemy upiec ciasto bez jajek. Oczywiście jajka pełną w ciastach ważną rolę, można jednak zastapić je innymi smacznymi i zdrowymi produktami. To dzięki nim wypieki zyskają nowy, smaczny i zdrowy wymiar.

Oczywiście nie w każdym słodkim wypieku możemy jajka wyeliminować, jednak muffiny  czy słodkie chlebki, czyli szybkie ciasta proszkowe nic nie stracą, gdy użyjemy zastępnika, a może to być smakowita odmiana.

 

Ciasto bez jajek - czym je zastąpić

 

Czasem okazuje się, że nie trzeba wymieniac je na nic i ciasta bez jajek wychodzą takie, jak z ich dodatkiem. Warto zajrzeć do internetu, szczególnie na blogi osób gotujących i piekących wegańsko. Czasem wystarczy zwiększyć ilość proszku do pieczenia, czasem dodać masło orzechowe lub mielone siemię lniane, którego ilość i tak w wypieku będzie mało wyczuwalna.

Upieczenie wegańskiego ciasta nie musi od razu wiązać się z przejściem na taką dietę, ważne jednak, by poszerzać swoje kulinarne horyzonty, czasem rezygnując ze składników, które jak się okazuje, nie zawsze są niezbędne.

Jeśli jednak boimy się eksperymentów i wolimy, aby ciasto bez jajek nie było zbyt osobliwe, warto użyć na przykład puree z owoców. Świetnie sprawdza się w tym przypadku puree z banana, jabłek, dyni czy awokado. Dzięki niemu ciasta zyskują na wilgotności. Zazwyczaj 1 jajko można zastąpić ¼ szklanki puree z banana, jabłka czy dyni.

Inny sposób na ciasto bez jajek to silken tofu, czyli jedwabiste tofu. Tofu to produkt sojowy, który często spożywany jest przez wegetarian. Sprawdza się szczególnie w czekoladowych ciastach typu brownies. Zazwyczaj 1 jajko zastąpić można ¼ szklanki silken tofu.