Bardzo przydatna ksiażka dla wielbicieli cukiernictwa. Sprawdzone, tradycyjne przepisy na domowe ciasta i ciasteczka. Dodatkowo przepisy w większości opatrzone są smakowitymi zdjęciami, co pozwala nacieszyć oczy :)
Przepisy są dokładnie opisane, czytelne. Produkty do wykonania słodkości są ogólnodostępne.
Każdy przepis znajduje się na osobnej kartce, z boku wyszczególnione są potrzebne składniki oraz ich gramatura - co bardzo ułatwia zrobienie chociażby listy zakupów.
W tej jednej książce znajdziemy przepisy na święta, imprezy domowe i "zachciewajki".
Przepisy podzielne są na grupy:
- Przepisy podstawowe (w tym np. ciasto drożdżowe, krem budyniowy, lukier, biszkopt, kruszonka…)
- Ciasta drożdżowe (np. pączki, makowiec, strucla)
- Ciasta ucierane (np.fale Dunaju, murzynek, metrowiec, keks, karpatka)
- Ciasta kruche (np. snikers, fugi, bajaderka, ślizgacz)
- Ciasta biszkoptowe (np. królewski placek, ambasador, W-Z, rolada)
- Babki (np. z kiślem, z wiśniami, parzona)
- Serniki (np. marmurowy, pascha, z brzoskwinią)
- Pierniki i pierniczki (np. świąteczny, gotowany)
- Ciasteczka (np. asy, kokosanki, oponki, gofry, ptysie)
- Torty (np. makowy, miodowy, bezowy)
Sami widzicie, jaka różnorodność.
Szczerze polecam książkę i przepisy siostry Marii, wypróbowałam kilka z nich i byłam zachwycona.
"Ciasta i ciasteczka siostry Marii”
Autor: Siostra Maria Goretti
Wydawnictwo: MARTEL
stron: 300
Komentarze