Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie, w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchniach wielu kultur już od tysiącleci, w 2005 roku w Chniach znalezionio makaron mający 4000 lat, zrobiony właśnie z prosa, a w naszym kręgu kulturowym spokojnie można nazwać proso „europejskim ryżem”.

Pod względem wartości odżywczych kasza jaglana podobna jest do kaszy gryczanej – zawiera dużą ilość białka, mało skrobi, a ponadto witaminy B1, B2, B6, żelazo i miedź. 

Jest wysoce energetyczna - 100g kaszy to ok. 350 kcal, głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, której jest ok.65%. Skrobia jest znacznie delikatniejsza niż w kaszy jęczmiennej i pszennej, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. Kasza jaglana zawiera około 10 – 11% białka (mniej niż jęczmienna), nie zawiera glutenu, co czyni ją doskonałym pożywieniem dla osób pozostających na diecie lekkostrwnej i bezglutenowej.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. 

Kasza ta polecana jest również jako element diety oczyszczającej, ponieważ świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Zawarte w niej antyoksydanty, zapobiegają powstaniu raka. 

Spożywana regularnie, łagodzi nieprzyjemne objawy ciąży, takie jak poranne mdłości. W medycynie chińskiej jest to pokarm, który ze względu na swą naturę - ocieplającą zasadową, polecany jest także przy wyziębieniu osłabionego organizmu. Pomaga nawet przy zwykłym przeziębieniu i problemach górnych dróg oddechowych, gdyż usuwa nadmiar śluzów i wilgoci z organizmu np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli. Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.

Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach i dietach. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów. Charakterystyczną cechą kaszy jaglanej jest fakt, że ma ona działanie zasadotwórcze, a nie jak większość kasz kwasotwórcze. Jest to pozytywne zjawisko. Polska dieta ma tendencje do zakwaszania organizmu, stąd spożywanie tego rodzaju roślin może być korzystne dla człowieka dla osiągania równowagi kwasowo-zasadowej. 

Kaszę jaglaną najczęściej gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem, zyskuje wtedy delikatny smak. Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs czy warzyw. Kasza jaglana smakuje na słodko z bakaliami, orzechami, owocami, nadaje się też do zapiekania. Jeżeli chcemy wyodrębnić bardziej orzechowy smak kaszy jaglanej można ją uprażyć na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat. 

Z naszy jablanej mozna przygotować też roślinne mleko, które będzie idealne dla osób nietolerujacych laktozy - zobacz przepis na mleko jaglane.

Ja z kaszą jaglaną przyrządziłam krupnik:

 

Żródła:

Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni "

Barbara Bytnerowiczowa "Potrawy z mąki i kasz"

Kazimiera Pyszkowska "Gospodarstwo domowe"

Wikipedia