Bakłażan to warzywo pojawiające się w kuchniach państw basenu Morza Śródziemnego i Azji. Dania z bakłażana spotkamy w różnych zestawieniach smakowych. Bakłażan jest popularny ze względu na małą ilość kalorii i dużą zawartość błonnika, który usprawnia trawienie. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, warto, aby w naszej diecie zagościł bakłażan. Przepis na niejedno danie z tym warzywem zebraliśmy dla Was w naszej galerii.

Bakłażan – potrawy na każdą okazję

Bakłażan to ulubiony składnik kuchni roślinnej. Na pewno wpływa na to jego zwarta konsystencja. Odpowiednio przygotowany przypomina nawet mięso w smaku. Na obiad z bakłażanem można przygotować zapiekane roladki z dodatkiem suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Świetnie komponuje się z nimi ser mozzarella albo feta. Ponadto bakłażan nadaje się do przyrządzenia pasty o egzotycznej nazwie baba ganoush. Bakłażan łączy się w kremową całość z pastą sezamową tahini. Tak przygotowany bakłażan świetnie smakuje z ciepłymi chlebkami pita albo chrupiącymi tortillami. Zaskakująco dobrze smakuje w połączeniu z tradycyjną włoską foccacią. 

Pomysł na bakłażana po włosku sprowadzi się do przygotowania chrupiącej pizzy na cienkim spodzie. Plastry mozzarelli zachwycą smakiem i sprawią wrażenie mięsnego dodatku. To także sposób na zrobienie przekąski z bakłażana. Podczas spotkania rodzinnego albo wieczoru filmowego w gronie znajomych, każdy może wziąć kawałek pizzy z bakłażanem.

Bakłażan – przepisy kulinarne

Jednak czasem marzy nam się zrobiony bakłażan na szybko. Wtedy wystarczy przekroić go na pół, a następnie nacinać na ukos nie przekrawając do końca. Ma powstać kratka. Bakłażana osuszamy i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w 180° C przez 25 minut. Następnie wykonujemy marynatę z sosu sojowego, pasty sezamowej lub pasty miso, odrobiny soku z cytryny i odrobiny miodu. Całość mieszamy i rozsmarowujemy na bakłażanie. Pieczemy ponownie jeszcze 10 minut. Ważne, aby marynata dotarła do każdego zakamarka bakłażana. Danie z bakłażana jest gotowe, gdy na wierzchu powstaje brązowa skórka. Tak przygotowany bakłażan można zjeść w towarzystwie ugotowane kaszy np.: kuskus. Tak powstaje szybkie danie z bakłażana.

Jeżeli nadal zastanawiacie się, co zrobić z bakłażana na obiad, to spieszymy z pomocą. Kolejny pomysł na obiad z bakłażanem to lasagne z sosem pomidorowym. Danie można wzbogacić dodatkiem mięsa mielonego. Wtedy pomysł na obiad z bakłażanem będzie treściwszy i sprosta upodobania największych głodomorów. Sprawdźcie, inne przepisy na potrawy z bakłażanem zawarte w naszej galerii.