Praktyczne rady jak dobrze obrać warzywa:

  • Wszystkie jarzynki należy umyć przed obraniem.
  • Powinny być prawidłowo dobrane pod względem smakowym i kolorystycznym.
  • Bulwiaste warzywa trzeba obierać ostrym nożem, jak najcieniej, ponieważ pod ich skórką znajduje się jak najwięcej witamin.
  • Długie jarzynki obiera się najlepiej specjalnym nożykiem. Warzywa, które zawierają gorzkie substancje skrobie się od wierzchołka w kierunku nasady. Na przykład ogórka gruntowego odbiera się od strony kwiatka czyli od jasnego końca do ciemnego, by nie roznosić po jego całej powierzchni goryczki.
  • Cienkie krążki kroi się na wąskie paski, czyli „Julienne”.
  • Aby pokroić warzywa w kostkę najpierw należy pokroić je w grube krążki, potem paski, a na koniec w kostkę.
  • Zewnętrzne liście kapusty i innych liściastych warzyw należy zrolować i dobrze naostrzonym nożem pokroić w makaroniki.  
  • Długie warzywa można składać po kilka i kroć ostrym nożem, by było szybciej.
  • Plastry powinny mieć jednakową grubość, by uzyskać taki efekt najlepiej używać tarki.
  • Specjalnym nożykiem można z warzyw wykroić spirale, które pięknie wyglądają jako dodatek do czystych zup.
  • Z pokrojonych w plastry warzyw można wykrajać różne figurki przy pomocy foremek do ciasteczek, taki pomysł na pewno spodoba się dzieciom i dorosłym.
  • Z ziemniaków, buraków czy selera można wydrążyć małe kulki przy pomocy odpowiedniego narzędzia kuchennego.