Praktyczne rady jak dobrze obrać warzywa:
- Wszystkie jarzynki należy umyć przed obraniem.
- Powinny być prawidłowo dobrane pod względem smakowym i kolorystycznym.
- Bulwiaste warzywa trzeba obierać ostrym nożem, jak najcieniej, ponieważ pod ich skórką znajduje się jak najwięcej witamin.
- Długie jarzynki obiera się najlepiej specjalnym nożykiem. Warzywa, które zawierają gorzkie substancje skrobie się od wierzchołka w kierunku nasady. Na przykład ogórka gruntowego odbiera się od strony kwiatka czyli od jasnego końca do ciemnego, by nie roznosić po jego całej powierzchni goryczki.
- Cienkie krążki kroi się na wąskie paski, czyli „Julienne”.
- Aby pokroić warzywa w kostkę najpierw należy pokroić je w grube krążki, potem paski, a na koniec w kostkę.
- Zewnętrzne liście kapusty i innych liściastych warzyw należy zrolować i dobrze naostrzonym nożem pokroić w makaroniki.
- Długie warzywa można składać po kilka i kroć ostrym nożem, by było szybciej.
- Plastry powinny mieć jednakową grubość, by uzyskać taki efekt najlepiej używać tarki.
- Specjalnym nożykiem można z warzyw wykroić spirale, które pięknie wyglądają jako dodatek do czystych zup.
- Z pokrojonych w plastry warzyw można wykrajać różne figurki przy pomocy foremek do ciasteczek, taki pomysł na pewno spodoba się dzieciom i dorosłym.
- Z ziemniaków, buraków czy selera można wydrążyć małe kulki przy pomocy odpowiedniego narzędzia kuchennego.
Komentarze