Mistrzami kuchni, którzy wprowadzili uczestników w tajniki gotowania byli Giancarlo Russo oraz Marcin Budynek.


Tradycyjnie Warsztaty Kulinarne odbyły się w dwa weekendowe dni 15 i 16 grudnia. W mroźną i śnieżną sobotę uczestnicy zostali zaproszeni na degustację do włoskiej Trattorii Giancarlo, przy ul. Objazdowej 3 w Warszawie, której właścicielem jest charyzmatyczny kucharz i niezwykła osobowość kulinarna – Giancarlo Russo. Pan Giancarlo poczęstował gości zaskakującymi potrawami, których najważniejszym elementem były własnoręcznie przyrządzane makarony.


W niedzielę uczestnicy Warsztatów zakasali rękawy, przywdziali fartuchy i z zapałem zabrali się za przygotowanie potraw degustowanych dnia poprzedniego. Na liście znalazło się prawdziwe cannelloni faszerowane, kalafiorem, radicchio i serem ricotta, które okazało się najciekawszym daniem warsztatów. Następne w kolejności były włoskie szpinakowe kopytka, czyli gnocci, w sosie z gorgonzoli z rukolą, które wprost zachwyciły gości warsztatów. Wśród potraw przyrządzanych pod czujnym okiem Marcina Budynka i Giancarlo Russo znalazł się również makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym, wspaniałe linguine z brokułami i anchois, a na koniec  makaron spaghetti  z bobem i zielonym groszkiem, którego sposób podania bardzo spodobał pasjonatom gotowania. Wszystkie kluski warsztatowicze wyrabiali własnoręcznie, poznali również niecodzienne sposoby na wykorzystanie makaronów, dzięki czemu potrawy zyskały niepowtarzalny smak, inny niż zwykłe, codziennie przygotowywane „spaghetti”.


Gościem specjalnym Warsztatów był Paweł Stasiak, znany polskim słuchaczom z zespołu Papa Dance. Muzyk z właściwym sobie poczuciem humoru doskonalił umiejętności kulinarne, a gnocci szpinakowe przygotował specjalnie dla prezenterki telewizyjnej - Ani Popek. Efekty kulinarnych starań Pawła Stasiaka będzie można obejrzeć w felietonie realizowanym przez TVP2 dla programu „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 14 stycznia, między 8:30 a 10:45.Każdy z uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

Zobacz zdjęcia z tej edycji Warsztatów!


Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, według których przygotowywane są potrawy, znaleźć można na naszej stronie, na stronach partnerskich: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku.
Na kolejne warsztaty można  zgłosić się poprzez naszą stronę biorąc udział w konkursie
Na następną edycję zapraszamy już w styczniu!

Partnerzy warsztatów kulinarnych:

logo

Sagafoodini.plWiteksfit easyCookie e-mieszanie

TVP2Pytanie na śniadanieKobieta WpWP