Tort czekoladowy to idealne ciasto dla miłośników czekolady. Idealnie sprawdzi się podczas urodzinowych i imieninowych imprez, ale także jako popołudniowy weekendowy deser. Tort czekoladowy można zrobić z rozpuszczoną czekoladą albo z wysokiej jakości kakao w proszku. Ilość użytego kakao lub czekolady o wysokim procencie jego zawartości decyduje o intensywności w smaku.

Jak zrobić tort czekoladowy?

Ten czekoladowy wypiek, jak chyba każdy tort, ma tę zaletę, że można zmieniać w nim dodatki do woli. Bazą jest czekoladowy biszkopt, jednak krem i dodatki – jak owoce czy orzechy – możemy modyfikować i tworzyć własne kompozycje, za każdym razem inne. Świetnie sprawdzą się suszone wiśnie albo wiśnie z kompotu. Ponadto tort czekoladowy doskonale smakuje przełożony powidłami śliwkowymi. Zdarzają się nawet przepisy, gdzie tort czekoladowy przełożony jest musem jabłkowym wzbogaconym o korzenne przyprawy.

Jak zrobić dobry tort czekoladowy?

Miejmy też na uwadze, że sam rodzaj czekolady – czy będzie to gorzka, mleczna, deserowa czy biała (lub połączenie ich) ma ogromny wpływ na smak naszego tortu. Tort czekoladowy na bazie tabliczek powyżej 70% zawartości kakao będzie bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku. Aby podkręcić smak można użyć czekolad z dodatkiem skórki pomarańczowej, słonego karmelu albo z papryczką chilli. Tort mocno czekoladowy powstanie wtedy, gdy użyjemy czekolady z np.: o 85% zawartości kakao z dodatkiem rozkruszonego kakaowca. Jeżeli taki smak wyda się zbyt odważny, to można zastąpić go dodatkiem zmielonej kawy. Ponadto tort czekoladowy z masą czekoladową będzie zachwycał domowników, gdy użyjemy serka mascarpone wymieszanego z kakao i wkruszonymi krówkami.

Jak zrobić krem czekoladowy do tortu?

Torty urodzinowe czekoladowe to prawdziwy klasyk wśród domowych wypieków. Każdy łasuch będzie wdzięczny, gdy dostanie puszysty tort czekoladowy. Domowy tort czekoladowy nie musi być spektakularny pod względem wyglądu. Z pewnością najprostszym krokiem będzie zainwestowanie w najlepsze składniki i zrobienie tortu czekoladowego od podstaw. Łatwe torty czekoladowe powstają, gdy część mąki na biszkopt zamienimy na ciemne kakao, a po upieczeniu i przekrojeniu przełożymy tort czekoladowy kremem maślanym albo ze słonej ricotty.

Czym nasączyć tort czekoladowy?

Proste torty czekoladowe można nasączyć ponczem wykonanym z mocnej kawy i nalewki wiśniowej, z samej kawy, albo z mocnej herbaty. Ciekawym sposobem jest namoczeniem biszkoptów na tort czekoladowy kompotem wiśniowym rozcieńczonym z wodą.

Jak ozdobić tort czekoladowy?

Smaczny tort czekoladowy można udekorować poprzez oprószenie go z wierzchu ciemnym kakao. Na polewie czekoladowej można umieścić szablony używane do kawy i oprószając robić atrakcyjne wzory. Ponadto na tort czekoladowy można położyć wiśnie z kompotu lub wydrylowane świeże owoce. Tak na przykład powstaje taki tort czekoladowy z wiśniami. Świetnym sposobem do dekoracji jest użycie krokantu z orzechów albo pokruszonych ziaren kakao.

Najlepszy tort czekoladowy będzie dodatkowo przyprawiony kardamonem, cynamonem albo ekstraktem waniliowym. Smak kakao najlepiej podkreślić cukrem trzcinowym, syropem z agawy albo syropem klonowym.

Eksperymentujmy też z samym biszkoptem (przeczytaj artykuł jak zrobić biszkopt) – dodając do niego zmielone migdały, orzechy włoskie czy orzechy laskowe zamiast części mąki. Lub przygotujmy tort czekoladowy z wykorzystaniem jednego biszkoptu ciemnego i drugiego jasnego. Taki tort od razu zyskuje na wyglądzie i kusi bardziej!

Kolejną zaletą takiego ciasta jest też to, że możemy zrobić go o każdej porze roku — korzystając z sezonowych lub mrożonych owoców. Czekolada pasuje do wielu produktów, co daje nam ogromne pole do popisu.

Żeby wiedzieć, jak duże mamy możliwości, zachęcamy do obejrzenia naszej galerii, w której tort czekoladowy występuje aż w 22 odsłonach. Właśnie w niej zawarliśmy torty czekoladowe – przepisy ze zdjęciami, które kuszą samym wyglądem.

Zobacz też: tort na chrzest - 16 przepisów na tort dla dziewczynki i chłopca