Krokiety to świetne danie, które można podać jako dodatek do barszczu albo podać jako samodzielne danie. Wystarczy zdecydować się na jeden z farszów. Często krokiety kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia albo przekąską na Sylwestra. Jednak krokiety mogą być podawane też w wielu eksperymentalnych wersjach. To także doskonały punkt wyjścia do przygotowywania dań wegetariańskich. Zobaczcie sprawdzone przepisy na pyszne krokiety. 

Krokiety - czym nadziewać?

Krokiety, tak jak pierogi to danie, które ma wiele wersji. Wszystko zależy od tego, jaki farsz wybierzemy. A nie muszą to być tylko krokiety z mięsem lub krokiety z kapustą i grzybami. Ta potrawa daje nam ogromne pole do eksperymentów i wariacji. Jeżeli mimo wszystko chcemy mięsnego nadzienia to proponujemy krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami. Krokiety to szeroki wachlarz możliwości. Pasuje do nich i farsz mięsny i warzywny, z kaszami, grzybami, serami czy nawet orzechami. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami.  Daniem inspirowanym odrobinę pierogami są krokiety ziemniaczane z pieczarkami. To wyjątek w tradycyjnym rozumieniu krokietów, gdyż ciasto w całości wykonane jest z masy ziemniaczanej. Krokiety to także idealny sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało po ugotowaniu zupy. Krokiety z mięsem z rosołu to tylko inspiracja w duchu niemarnowania żywności. 

Krokiety - jakie ciasto naleśnikowe?

Przepis na krokiety, niezależnie od farszu, nie jest trudny. To tylko grubsze naleśniki wypełnione ulubionymi składnikami, zrolowane, zapanierowane  i usmażone. Ważne jest by mieć sprawdzoną podstawową recepturę – czyli dobry przepis na naleśniki. Warto eksperymentować z farszem, bo to danie może powstać praktycznie ze wszystkiego. Można dodawać grzyby, kiszone warzywa, a nawet zmielone mięso. Nie wierzysz? Zobacz nasze przepisy na krokiety w 23 odsłonach!

Wypróbuj też ten przepis na krokiety z kapustą i grzybami