Kurki to pomarańczowe, niewielkie grzyby, które jako pierwsze zwiastują nadejście sezonu grzybowego. Choć grzyby te nie są specjalną bombą witaminową, nie mają wielu wartości odżywczych, ani nie są skarbnicą mikro i makroelementów, to dla ich smaku przygotowuje się dania z kurkami.

Zobacz: jajecznica z kurkami - hit lata

A pomysłów na dania z kurkami nasi użytkownicy mają całkiem sporo. Zaczynając od klasycznej jajecznicy z kurkami, przez dodatek do mięs faszerowanych i składnik spaghetti z sosem serowym i kurkami, aż po dodatek do sosów. Nie można zapomnieć o dodaniu ich także do tart, które w upalne dni sprawdzą się idealnie. Dania z kurkami można jeść także na zimno. 

Kurki – przepis na risotto

Dania z kurkami to także różnego rodzaju potrawy z wykorzystaniem kasz i ryżu. Do nich zalicza się tradycyjne risotto. Aby go przygotować należy dokładnie oczyścić i pokroić większe kurki. Przepis przewiduje drobne pokrojenie cebuli. Następnie na rozgrzaną patelnię należy dodać 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć przez trzy minuty. W tym czasie kurki puszczą wodę. Następnie należy dodać ryż i jeszcze chwilę smażyć. Dania z kurkami takie jak risotto najsmaczniejsze są z ryżem przeznaczonym do tej potrawy. Następnie należy wlać wino, a kiedy ryż wchłonie płyn należy wlewać porcjami bulion. Następnie trzeba mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całości. W razie potrzeby trzeba dolać jeszcze trochę bulionu. Ryż powinien być miękki, ale nierozgotowany. Na koniec powinno się dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dania z kurkami idealnie smakują z pokrojonymi ziołami. Przyda się, zatem pokrojona świeża kolendra, pietruszka albo tymianek, aby posypać kurki. Przepis zachęca, aby risotto rozłożyć na talerze i przed podaniem posypać startym parmezanem.

Kurki – przepis na sos do makaronu

Dania z kurkami to również wspomniane potrawy z makaronem. Sos z kurkami to idealna propozycja na sycący, rodzinny obiad. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki. Aby przygotować dania z kurkami takie jak sos do makaronu należy wykonać następujące kroki. Na patelni trzeba zeszklić cebulę pod koniec dodając kilka ząbków czosnku. Mogą być pokrojone w większe kawałki. Następnie należy dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Można doprawić je szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Warto wiedzieć, że podczas smażenia kurki wypuszczają wodę, która w trakcie smażenia wyparuje. Następnie powinno się ugotować wybrany makaron według przepisu na opakowaniu. Może to być na przykład spaghetti, tagliatelle albo penne. Składniki na patelni należy przesmażyć i dodać śmietankę. Dania z kurkami takie jak makaron z sosem idealnie smakuje, gdy przed podaniem oprószymy je świeżo startą gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki.

Zobacz inne przepisy na kurki

Nie wiesz, jak zachować smak kurek? Sprawdź poradnik: jak mrozić kurki