Na pytanie: barszcz biały czy żurek, odpowiadamy: żurek wielkanocny! Zanim jednak zabierzemy się za tę zupę, najlepiej przygotować zakwas na żurek, który sprawi, że zupa będzie miała głęboki smak i aromat. Przygotowanie zakwasu nie zajmuje wiele czasu, ważne, by zrobić go z wyprzedzeniem, by prawidłowo się ukisił i nabrał mocy. Idealny żurek na Wielkanoc powstaje na bazie własnoręcznie wykonanego zakwasu. Wystarczy przygotować kromkę żytniego chleba na zakwasie, wodę, dwa ząbki czosnku, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Z takich składników powstanie sprawdzony zakwas na żurek. 

Jednak dla tych, którzy wolą iść na skróty, mamy też przepisy na tę zupę z wykorzystaniem gotowego zakwasu z butelki. Odpowiednie dodatki – boczek, kiełbasa, chrzan, przyprawy sprawią, że zupa nabierze wyrazistego smaku. Pośród naszych przepisów znajdziecie też mniej typowe wersje tej zupy, którą wzbogaca się o kwaśne mleko, sok z kiszonej kapusty, chrzan czy ziemniaczane puree.

Sprawdźcie nasze przepisy i spośród piętnastu propozycji wybierzcie żurek dla siebie, który zachwyci gości przy wielkanocnym stole i wypróbujcie przepisy na barszcz biały.